Zuidam Destillers – Millstone

Zuidam Destillers is gevestigd in Baarle Nassau. Ze maakt Single Malt whisky en een bijzondere rogge-whisky (Rye) onder de naam Millstone. Hieronder staat een overzicht.

Nederland en whisky

Over Zuidam Destillers

Zuidam Distillers – een Engelse naam voor een Nederlandse destilleerderij – is in 1975 in Baarle-Nassau opgericht door Fred van Zuidam. In die tijd was de naam 'Baarle International'. In 1975 kocht deze Fred van Zuidam een stuk grond in Baarle Nassau. Het begon met een kleine destilleerderij. Met het doel om de beste likeuren van Nederland te maken, gebruikte hij tweedehands ketels en ging aan de slag. Vandaag de dag is Zuidam Distillers uitgegroeid tot een bedrijf van formaat met internationale bekendheid.

Inmiddels maakt Zuidam Destillers niet alleen likeuren, maar ze maken allerlei likeuren, jenevers, gin, rum én whisky! Er wordt, volgens hun website, alleen gewerkt met zuivere, natuurlijke grondstoffen. 

Zuidam Destillers maakt whisky onder de naam Millstone Dutch. 

Nederlandse Malt van Zuidam Destillers 

Diverse Millstone whisky's

Diverse Millstone whisky's
 • 5yo Malt Whisky
  Op de markt sinds 2007. Deze Malt whisky heeft vijf jaar gerijpt en heeft een vriendelijk karakter. Dat wordt toegeschreven aan het rijpen in zowel nieuwe als ook gebruikte Amerikaanse eigen vaten. Het is een fruitige whisky met ruime vanilletonen, die geschikt is voor elk moment. De mout wordt niet geturfd waardoor een zachte, niet-rokerige smaak ontstaat.

 • 5yo Lightly Peated
  Ook dit is een vijf jaar oude whisky. Ze is licht geturfd (lees over Peat en over Turf en phenols), waardoor de whisky een rokerige smaak krijgt. In 2011 won de Millstone 5yo Lightly Peated een prijs, terwijl ze pas sinds 2010 op de markt is. De whisky wordt in nieuwe Amerikaanse vaten gerijpt, wat zorgt voor zachte tonen van vanille en honing. Door het rokerige karakter (20-25 Ppm) wordt de whisky graag gedronken bij de bbq en met vrienden bij een kampvuur.

 • 10yo French Oak
  Deze 10 jaar oude whisky heeft een zeer fruitig karakter. De whisky wordt gerijpt op Franse eikenhouten vaten (nieuw of eenmaal gebruikt). Binnen de familie Zuidam is dit een favoriete whisky. Vanwege de lichte, fruitige tonen is deze whisky goed geschikt om te gebruiken als aperitief. Er wordt voor de bereiding ongeturfde mout gebruikt.

 • 10yo American Oak
  Deze meest robuuste whisky van Zuidam wordt gerijpt op Amerikaanse vaten. De neus biedt een rijk aroma van vanille en toffee. Daarbij kan ook de meer kruidige geur van kaneel en kruidnagel worden ontdekt. Deze whisky is daarmee geschikt als digestieve drank (na de maaltijd). Deze whisky heeft in 2014 een prijs gewonnen en heeft een alcoholpercentage van 43% vol.

 • 12yo Oloroso Sherry Cask
  Dit is een rijke en volle whisky. Ze heeft duidelijke sherry tonen omdat ze, na rijping in refill vaten, minimaal nog vier jaar wordt gerijpt in Oloroso sherryvaten. De whisky is zoetig, vanwege de hint naar krenten, rozijnen en gedroogd fruit.

 • 1999 PX Cask
  De Millstone 1999 PX Cask is een special edition. De botteling rijpt eerst in refill vaten. Daarna rijpt ze nog minimaal vier jaar in Pedro Ximinez vaten. De whisky krijgt een fruitige smaak vanwege de vaten van deze zoete sherry, In de afdronk zijn de smaken van donkere chocolade te ontdekken en van laurier en zoethout. De whisky wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 46% vol.

 • 100 Rye whisky
  Alles aan deze whisky is 100%. Bijvoorbeeld 100% rogge, 100% gemalen op Nederlandse molens en ... Lees maar, want het staat trots op het etiket.

Millstone 100 Rye Rogge whisky van Zuidam.
100% rogge, 100% ... enz.

 

V.l.n.r.: 100 Rye, 5yo Malt Whisky, 5yo Lightly Plated, 10yo Amerikan Oak, 10yo French Oak, 12yo Sherry Cask, 5yo Grain Whisky

 

 

Zie ook de andere Nederlandse whisky