Bourbon whiskey

De Amerikaanse Bourbon whiskey schrijf je anders dan zijn Europese voorouders (whisky). Een belangrijker verschil is dat de Europese whisky traditioneel gestookt wordt uit gerstemout (gemoute gerst), terwijl de Amerikaanse Bourbon gemaakt wordt van rogge en maïs.

Volgens de huidige Amerikaanse wetgeving moet Bourbon aan twee belangrijke voorwaarden voldoen. Ze moet voor minimaal 51% uit maïs bestaan en ze moet gemaakt zijn in de Verenigde Staten. Dan mag de whiskey Bourbon heten. Andere granen in Bourbon zijn gerst, malt en rogge.

Het district Bourbon County

Op de grens van Virginia en Kentucky ligt het district "Bourbon County". In de tweede helft van de negentiende eeuw werden daar talrijke distilleerderijen gevestigd. velen daarvan zijn nu nog steeds bekend. Nog steeds wordt Bourbon whiskey bijna uitsluitend gemaakt in Kentucky.

Whiskey in nieuwe vaten

De whiskey wordt in vaten bewaard van nieuw wit eiken. Dat eiken is zo hard dat de binnenkant van de vaten eerst wordt gebrand. Dit geeft een specifieke smaak mee aan de whiskey, die twee jaar in die vaten wordt bewaard om te rijpen. Daarna wordt de Bourbon gebotteld. Een "echte Bourbon" moet minimaal 4 jaar gerijpt zijn, wat op het etiket moet staan.

Wanneer de mix van granen in Bourbon (naast de verplichte 51% maïs) bestaat uit tarwe, in plaats van uit rogge, het dit "Wheated Bourbon".

De beroemde whiskey Jack Daniel's wordt vaak gezien als Bourbon. Dit is echter niet juist. Jack Daniel's is een Tennessee whiskey, omdat hij aan twee extra voorwaarden voldoet: gedestilleerd in Tennissee en daarna gefilterd door houtskool, die afkomstig is van de esdoorn.

 


Bourbon whiskey