Smaakdiagrammen van whisky

Een smaakdiagram geeft in grafische vorm de smaak van een bepaalde whisky weer. Dit is altijd een persoonlijke weergave omdat iedereen iets anders proeft in een whisky. Daarom is er een manier bedacht om de smaak van whisky voor jezelf vast te leggen.

Een smaakdiagram tekenen

  1. Teken een cirkel.
  2. Zet daarop twaalf streepjes, zoals bij een klok. Het kunnen er ook tien of vijf zijn, afhankelijk van hoeveel smaken je wilt kunnen registreren.
  3. Zet een stip in het midden van de cirkel.
  4. Trek twaalf lijntjes van die stip naar een streepje op de cirkel. Het lijkt nu op een spinnenweb.

  5. Zet bij elk streepje een bepaalde smaak, zoals Zoet, Fruitig, Rokerig enzovoort.
  6. Bij het proeven van een whisky, zet je bij elke smaak een streep op de lijntjes. Dichter bij het centrum is weinig, op de cirkel is veel.
  7. Verbind, wanneer alle streepjes gezet zijn, alle streepjes met elkaar. Er ontstaat een diagram.

Elke whisky zal een ander resultaat vertonen.

Voorbeelden

Hieronder staan twee voorbeelden.

 

Zoals te zien in het diagram, vindt de maker van deze smaakdiagrammen de Ardbeg erg rokerig smaken. Ook 'Medicinal' scoort erg hoog, wat komt door de jodiumsmaak. Die jodium komt in de whisky door de fenolen (phenols) ofwel rooksmaak; niet door het hout. De Glenfarclas wordt door de maker vooral getekend als zoet.

Zelf smaakdiagrammen tekenen

Je kunt je eigen smaakdiagrammen tekenen door cirkels te maken met een eigen gekozen aantal smaken. Daarbij kun je gebruik maken van gratis download hieronder. Vul op de cirkels de smaken in die je belangrijk vindt om te noteren bij een whisky en ga aan de slag! Proost.

 

Teken je eigen smaakdiagram
Download smaakdiagrammen

 

Zie ook Smaken van whisky »

Zie ook Hoe drink je whisky »