Hoe whisky wordt gemaakt

Voor de productie van whisky zijn verschillende stappen nodig. Whisky bestaat alleen maar uit water, graan en gist. Er mogen geen kleur- of geur- of smaakstoffen aan worden toegevoegd. Toch zijn er duizenden verschillende smaken whisky. Hier volgen de verschillende handelingen voor het maken van whisky.

Alle artikelen over whisky

Zie ook Smaken van whisky »

Mouten

De basis voor het maken van whisky is mout. Dit is ontkiemde gerst. Gerst laten vermenteren en ontkiemen wordt mouten genoemd. In het Engels heet dit malting.

Niet alle whisky is op basis van gerst. Er wordt ook maïs of rogge gebruikt.
Zie Corn whiskey en Rye whiskey »

Drogen

Deze mout moet gedroogd worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals met hete lucht of bijvoorbeeld boven een vuur. De manier van drogen heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky. De geur van de hete lucht of van de rook gaat tijdens het drogen in de moutkorrels zitten. Zie hiervoor ook Turf en phenols »

Gisten

De gedroogde korrels worden in de volgende stap fijngemalen, waarna water wordt toegevoegd. Hierdoor kan een gistingsproces op gang komen. Door water toe te voegen aan de gedroogde korrels, wordt feitelijk het zetmeel in de korrels omgezet naar suikers, waardoor alcohol vrijkomt. Er ontstaat een drank die "wort" of "wash" genoemd wordt. Het alcoholpercentage is ongeveer 7 tot 8 procent.

Destilleren

Nu volgt het destilleren. Door de verkregen drank te verhitten tot boven het kookpunt van alcohol (78,37o Celcius), verdampt de alcohol. Die wordt opgevangen en weer afgekoeld. Zo wordt het percentage alcohol verhoogd. Dit kan enkele malen herhaald worden.

Rijpen en bottelen

Na het destilleren wordt de whisky opgeslagen in eikenhouten vaten. Volgens de Engelse wetgeving moet whisky minimaal drie jaar en een dag in de vaten rijpen om whisky te mogen worden genoemd. De meeste whisky's rijpen veel langer, soms 25 of 30 jaar, waarna ze in flessen wordt gedaan (bottelen) voor de verkoop.

De koperen vaten (die gebruikt worden voor het destilleren) en de vaten (voor het rijpen) zijn allebei van grote invloed op de smaak van de whisky.

 

Zie ook Smaakdiagrammen van whisky »

Zie de Pot Still »

Lees over Mouten »


Het maken van whisky in stappen