Blended whisky

Een Blended whisky is niet hetzelfde als een Blended malt. Een Blended Malt bestaat uit een aantal malts. Een Blended whisky is een mix van malt whiskies en Grain whiskies (graanwhisky's) uit meerdere destilleerderijen. Bij Ierse Blended whisky wordt in het mengsel ook nog Pure Pot Still whiskey gebruikt.

Door te blenden / mixen, kan  heel complexe smaak worden gemaakt. Blended whisky bestaat soms uit tientallen oude en jonge graan- en Single Malt whisky’s. Die zorgen elk weer voor een eigen karakter en specifieke smaak. De blended whisky beslaat 95% van de geproduceerde whisky wereldwijd. Van de Schotse whisky's is 80% een blend Een belangrijke reden waarom er zoveel blended whisky wordt gemaakt, is dat graanwhisky snel en goedkoop kan worden gemaakt.

Graan is niet weg te denken bij het maken van Single Malt. Evenzo is Blended whisky (die dus minimaal bestaat uit meerdere malts en Grain whiskies) onmisbaar in de whiskyindustrie. Een aantal destilleerderijen, vooral in Schotland, zou het wellicht niet hebben overleefd in de eerste helft van de twintigste eeuw, als ze geen Blended whiskies hadden kunnen maken. De malt destilleerderijen gebruiken het grootste deel van hun malts voor het maken van Blended whiskies van een bepaald merk.

Bekende merken van Blended whisky zijn onder andere 

  • Ballantine's (waarin de vier belangrijkste regio's van Schotland samenkomen),
  • Chivas Regal (luxe whisky, Regal genoemd vanwege koningin Victoria),
  • Famous Grouse (30 verschillende malt en Grain whiskies),
  • Hibiki (meest gewaardeerde Blended whisky in Japan) en
  • Johnnie Walker (Red Label, een van de best verkochte Blended whisky's).

Apart het noemen waard, is de Blended Scotch whisky genaamd Dewar's. Het merk is eigendom van het bedrijf Bacardi. Volgens hen is het 'White label' van Dewar's de best verkochte Blended Scotch in de Verenigde Staten. Daarnaast is Dewar's Blended Scotch whisky met 500 medailles de meest bekroonde Blended Scotch. Dewar's staat bekend om het double aging proces, waarbij de whisky na het blenden niet direct gebotteld wordt. Ze gaat weer terug in eikenhouten vaten, waar ze nog zes maanden langer rijpt. Hierdoor wordt de smaak zachter. Zoals op het blik staat: 'double aged for extra smoothness'.

 

Zie ook Malt whisky »

Zie ook de Single Malt »

Zie ook de Grain whisky »

Zie ook de Blended Grain whisky »

Ga naar Soorten whisky »


De Dewar's 12yo Blended Scotch whisky.

 

De meest verkochte blend?