PPM-waarden in "peated" whisky

Sommige whisky wordt "peated" whisky genoemd, vanwege zijn rokerige smaak. Deze smaak ontstaat door de mout te drogen boven vuur van peat, ofwel veen of turf (zie Turf en phenols). Het aantal deeltjes "fenolen" per miljoen dat aangetroffen wordt in de whisky wordt uitgedrukt in PPM, ofwel "parts per million": De ppm-waarde.

Deeltjes per miljoen in een aantal whisky's

In de onderstaande lijst staan een aantal bekende whisky's met daarachter de PPM-waarden, oplopend van laag naar hoog. De onderste whisky's in de lijst zijn dus de rokerigste whisky's.

Bunnahabhain   (1–2)
Bruichladdich   (3–4)
Springbank   (7–8)
Benromach   (8)
Ardmore   (10-15)
Highland Park   (20)
Bowmore   (20-25)
Talisker   (25-30)
Caol Ila   (30–35)
Ledaig   (35)
Lagavulin   (35–40)
Port Charlotte   (40)
Laphroaig   (40–43)
Ardbeg   (55)
Longrow   (55)

 

Zie ook het artikel over Peat »

Lees over Turf en phenols »