Japan - onverwacht lekker

Japanse whisky begint langzamerhand internationaal bekend te worden al whisky van hoge kwaliteit en verfijnde smaak. Ze staat inmiddels niet meer in de schaduw van de Schotse whisky. Naast Schotland en Ierland, de VS en Canada heeft ook Japanse whisky wereldwijde faam gekregen. Met de productie staat Japan op nummer drie, na Amerika en Schotland. Bedenk daarbij dat Schotland 125 destilleerderijen heeft en Japan maar negen!

Overzicht Japanse whisky

Japanse whisky wordt twee keer gedestilleerd in koperen ketels, net als in Schotland. De keuze voor verschillende verwarmingstechnieken en stookketels bepalen sterk de verschillende smaken van de whisky's.

Hoe Japanse whisky begon

De oorsprong van de Japanse Malts en Single Malts ligt indirect wel in Schotland. In 1918 ging de Japanse Masataka Taketsuru naar Schotland. Hij wilde daar leren over whisky en ervaring opdoen in Speysideen Campbeltown. Daarna ging Taketsuru terug naar Japan met allerlei ideeën. In 2001 won Japan voor het eerst een grote prijs. Sindsdien wint Japan ieder jaar prijzen op de World Whisky Awards en stijgt de internationale belangstelling voor de Japanse whisky's.

Een aantal belangrijke Japanse Whisky's

Hier staan een aantal Japanse whisky's die als de beste Japanse whisky's worden beschouwd.

 • Hakushu Single Malt
  Gebaseerd op rokerige veenmout, snel gebotteld en daarom licht van kleur en fris van smaak.

 • Yamazaki Single Malt
  Deze 12yo whisky is zo populair dat het lastig is de voorraad goed bij te houden. De populariteit is waarschijnlijk te danken aan de geur van honing en citrus. Het is eens geen zware, rokerige Single Malt whisky.

 • Suntory Hibiki – 17 jaar oud
  Deze Hibiki krijgt keer op keer vijf-sterren recensies. De bruine kleur en dikke, stroperige textuur maakt deze Hibiki uniek.

 • Nikka Miyagikyo Single Malt
  Hoewel vanuit de fles bijna geurloos en met weinig aroma, geeft deze whisky na een paar minuten ademen de smaak die lijkt op karamel.

 • Nikka Taketsuru Pure Malt – 17 jaar oud
  Nikka komt voor op elke lijst en website van Japanse whisky's. Deze 17yo Blended Malt heeft verscheidene prijzen gewonnen en wordt al jaren achtereen 's werelds beste Blended Malt Whisky genoemd.

 • Nikka From The Barrel
  Deze Nikka behoort tot de bekendste omdat ze betaalbaar is, vergeleken met andere whisky van Nikka. De smaak is voornamelijk fruitig.

 • Akashi Malt
  Deze Single Malt smaakt erg kruidig, voornamelijk naar eik en gember.

 • Mars Maltage Cosmo
  Dit is een Japanse Blended Whisky, die samengesteld is uit Japanse Single Malts en een paar Schotse whisky's.

 • Nikki Yoichi 12 years
  Twaalf jaar in het vat, zacht van smaak en een fijne afdronk.

 

Lijst van whisky's uit Japan »

Japanse whisky destilleerderijen »

 

 


Nikka - Japanse whisky

 

Hibiki - Japanse whisky

 

Yamazaki - Japanse whisky