De Classic Malts of Scotland

Er is een groep van zes whisky's, die de Classic Malts van Schotland genoemd wordt. In feite dient dit een commercieel doel, maar de zes vertegenwoordigen ook de grote verschillen die er zijn tussen de diverse whiskysoorten in Schotland. Ze worden vaak als set verkocht en komen daarom regelmatig op die manier terecht in het restaurant of het café.

Alle artikelen over whisky

Zie ook Malt en Schotland »

De zes Classic Malts op een rij

Het gaat om de volgende zes whisky's.

  • Oban 14 years  (Highland)
  • Glenkinchie 12 years  (Lowland)
  • Cragganmore 12 years  (Speyside)
  • Talisker 10 years  (Skye)
  • Dalwhinnie 15 years  (Highland)
  • Lagavulin 16 years  (Islay)

 

 

De makers

Deze lijst van zes is in 1988 opgesteld door United Distillers and Vintners, wat weer een onderdeel is van Diageo. Ze verschillen enorm van karakter. Het is de bedoeling om met deze Classic Malts of Scotland alle regio's van Schotland goed te vertegenwoordigen. 

Bijvoorbeeld: Dalwhinnie en Oban komen allebei uit de Highlands. Toch zijn ze verschillend genoeg om beiden bij de Classics te worden genoemd. Een tweede voorbeeld is Talisker. Die komt van het eiland Skye. Dat is officieel niet een whiskyregio. De smaak van de Talisker is door haar rokerige smaak echter erg vergelijkbaar met andere whisky van de eilanden. Daarom dat ze hier genoemd wordt.

 

Lees Talisker » over de whisky van het eiland Skye.

Lees Turf en phenols » over rokerige whisky.

Lees Single Malt uit The Highlands » omdat twee van de zes uit deze regio komen.

 


De zes Classic Malts van Schotland