Vaten voor het rijpen van whisky

Whisky wordt, na het destilleren, opgeslagen in houten vaten. Dit zijn bijna altijd eikenhouten vaten. Deze vaten worden soms herbruikt. Zo worden vaak vaten uit Amerika gebruikt waar Bourbon in gezeten heeft. Bourbon moet in nieuwe vaten worden gerijpt, waardoor de vaten daarna voor andere soorten whisky gebruikt kunnen worden. Ook worden er vaten uit Spanje gebruikt waarin Sherry gerijpt heeft, of vaten uit Portugal waarin Port heeft gezeten. Wijnvaten en cognac-vaten worden ook gebruikt, zoals bij de Friese whisky Frysk Hynder Cognac Cask. Zie artikel over de Frysk Hynder »

Het maken van vaten voor whisky

Een vat is een cilindrische constructie. Houten vaten bestaan uit duigen, die met behulp van stalen hoepels bijeen worden gehouden. Eikenhout is makkelijk te buigen.

Het effect van hout op whisky

Houtrijping is belangrijk voor de smaak van de whisky. Terwijl de whisky in de vaten ligt opgeslagen, trekt de vloeistof zowel kleur als smaak uit het houten vat. Ieder vat heeft een eigen geschiedenis en is van ander hout gemaakt. Daarom trekt de whisky een eigen karakteristieke kleur en smaak uit het hout van dit vat en het hout. Ook de vorige drank die in dit vat gezeten heeft, bijvoorbeeld bourbon, port of sherry, laat sporen na, die in de nieuwe whisky terechtkomen.

De whisky wordt donkerder van kleur naar mate die langer in het vat bewaard blijft. Aan de kleur kun je echter niet de leeftijd aflezen. Sommige vaten geven na 5 jaar een donkerder kleur aan de whisky dan andere vaten in 30 jaar zouden doen.

 

Hier staan verschillende artikelen over Cask »

Zie Smaken in de whisky »

Zie Kleur van whisky »

Zie ook Cooperage - het maken van whiskyvaten »