Straight whiskey

Amerikaanse whiskey is er in vele soorten. Onder bepaalde voorwaarden mag volgens de Amerikaanse wetgeving een whiskey een Straight whiskey worden genoemd.

Volgens de Amerikaanse wet wordt Straight whiskey gedestilleerd uit gegist graan, waardoor een vloeistof ontstaat die niet boven de 80% (ABV) uitkomt. Daarna wordt deze minimaal twee jaar gerijpt. Bij de start van het rijpingsproces mag het alcoholpercentage maximaal 62,5% zijn. De enige wijzigingen die aan de vloeistof mogen worden toegebracht zijn mengen met vloeistof uit andere vaten (eventueel van andere destilleerderijen, mits uit dezelfde staat), filteren en uiteindelijk verdunnen met water om het alcoholpercentage terug te brengen naar 40% of hoger. Daarna moet het gebotteld worden.

Een andere betekenis voor het term Straight whiskey heeft niet te maken met het productieproces, maar met wat er aan de bar gebeurd of thuis, wanneer het glas geschonken wordt. Een "Straight whiskey" betekent dan dat de whiskey niet gemengd wordt met water of ijs.