De beleving van whisky

Whisky drinken is een belevenis. Zoals hier op whisky123 beschreven wordt, begint het al met kijken naar de kleur, ruiken en proeven en de nasmaak (afdronk).

Alle artikelen over whisky

Ook interessant: Hoe drink je whisky »

Of een whisky 'lekker' is of 'veel met je doet' is persoonlijk. Ook of de whisky regelmatig gedronken kan worden, of beter slechts af en toe, is per whiskysoort verschillend en hangt af van de persoonlijke beleving.

Beleving een cijfer geven

Het indelen van whisky op beleving heeft niet te maken met de kwaliteit van de whisky, of met de sterkte of de smaak. Deze indeling van beleving van whisky kan gebruikt worden om een idee te krijgen van de toegankelijkheid van de whisky voor de minder ervaren proever. Ook voor de ervaren liefhebber wordt whisky – in bijvoorbeeld boeken – ingedeeld in belevingscategorieën.

De cijfers uit boeken en op whisky123

Het zijn smaakcategorieën met het cijfer 1 tot en met 5. In onze beschrijvingen van de diverse whisky's op Whisky123 verwijzen we onder het kopje 'Categorie whiskybeleving' naar onderstaande tabel.

De mate van smaak wordt hier weergegeven van 1: Zacht tot en met 5: Robuust. 

Cat.   Beleving (smaak/sterkte)
1   Zachte smaak. Ervaring is alcoholische. Populair bij specifieke gehemelten.
2   Beginners. Aantrekkelijk. Af en toe.
2‑3   Beginners. Sterker dan 2. Mag regelmatig.
3   Voor iedereen. Niet te krachtig. Prettig.
3‑4   Aantrekkelijk voor veel. Sterker. Ervaren proever.
4   Erg aangenaam. Flink sterker. Drink met ervaring.
5   Robuust. Voor wie goed ontwikkelde smaak heeft.

Zelf verder beleven en proeven 

Echt weten wat whisky met je doet, is vooral een zaak van vaak proberen, af en toe opschrijven, leuk over praten met anderen en vooral: lekker genieten. Het maken – en vergelijken – van smaakdiagrammen kan veel inzicht geven en is ook leuk om te doen. Download een leeg smaakdiagram en ga meteen aan de slag.

Lees over Smaken van whisky »

Zie ook Smaakdiagrammen van whisky »

 


Het beleven van whisky