Rye whiskey

Onder de naam Rye whiskey worden meestal twee verschillende soorten whisky verstaan. Het kan gaan over een Amerikaanse Straight whiskey, die voor minimaal 51% uit rogge (rye) bestaat. Het verwijst ook naar een bepaald soort Canadese whisky, waar meestal wel rogge in zit maar niet in die hoeveelheid.

Er is ook Rye whisky die voor 100% uit rogge is gemaakt, zoals de Nederlandse Millstone 100 Rye, van Zuidam. 

Amerikaanse Rye whiskey

Rogge voor Rye whiskey
Rogge voor Rye whiskey

De meest bekende Rye whiskey is de Amerikaanse versie. Volgens de Amerikaanse wet moet Rye whiskey uit minimaal 51% rogge bestaan, net zoals Bourbon uit minimaal 51% maïs moet bestaan. De andere ingrediënten zijn meestal gerst en maïs.

De Rye whiskey mag tot maximaal 80% alcohol worden gedestilleerd en daarna in gebrande wit eiken vaten worden gerijpt op maximaal 62,5%. Wanneer dit minimaal twee jaar zo gerijpt heeft en niet vermengd is met andere soorten whiskey, mag de Rye whiskey de naam Straight Rye whiskey krijgen.

Van oorsprong werd Rye whiskey vooral gemaakt in de noord-oostelijke staten van Amerika (vooral Pennsylvania en Maryland). Vandaag de dag wordt Rye whiskey door een groeiend aantal bedrijven gemaakt, zoals Beam Suntory (Jim Beam Rye en Old Overholt), Campari Group (Wild Turkey Rye), Diageo (Bulleit Rye en George Dickel Rye), Heaven Hill (Rittenhouse Rye en Pikesville Rye) en Sazerac Company (Col. E. H. Taylor, Thomas H. Handy en Sazerac Rye). Ook Jack Daniel's heeft sinds kort een Single Barrel Rye whiskey, met 70% rogge, 18% maïs en 12% gerst.

Rye whiskey wordt over het algemeen als droger en fruitiger ervaren als Bourbon whiskey. Rogge geeft een pittiger smaak. Bourbon, dat voor 51% uit maïs bestaat, is duidelijk zoeter en is vaak voller van smaak dan Rye whiskey. Bourbon is over de breedte van de zuidelijke staten van Amerika populair geworden. Toch wordt het door bartenders meer en meer vervangen door Rye voor cocktails, zoals Whiskey sours, Manhattans, and Old Fashioned (suiker, bitter en dan whiskey). Het karakter van de coctail wordt droger met Rye.

Canadese Rye whisky

De Canadese whisky had vroeger een hoog gehalte aan rogge, wat aan de Canadese whisky een specifieke herkenbare smaak gaf. Daarom wordt Canadese whisky vaak Rye whisky genoemd. Deze naam mag gebruikt worden zonder de verplichting van een minimaal percentage aan rogge. De etiketten mogen in Canada namen bevatten als "Canadian Rye Whisky" of "Canadian Whisky" or "Rye Whisky". Als het maar een aroma en smaak heeft van de echte Canadese whisky.

Om deze smaak te verkrijgen bestaan de meeste Canadese whisky's uit een blend (mengsel) van maïs of gerst, die in gebruikte vaten wordt gerijpt. Daar wordt nog een klein beetje smaakgevende whisky aan toegevoegd die van rogge is gemaakt. De verhouding is soms 9:1 deel rogge. Canada schrijft een minimum van 3 jaar rijping voor.

De meeste Canadese whisky's hebben nog maar weinig rogge. Er zijn enkele merken die uit 100% rogge bestaan, zoals Alberta Premium (een limited 25 yo editie) of de Canadian Club met hun Chairman's Select en natuurlijk de Nederlandse Millstone 100 Rye, van Zuidam. 

 


Rye whisky (Canada)
en Rye whiskey (Amerika)