Hoe drink je whisky?

Er zijn soorten whisky die zich ervoor lenen om te drinken bij de televisie met een nootje. Andere whisky vraagt om een serieuzere benadering.

Alle artikelen over whisky

Ook interessant: De beleving van whisky »

Wie een serieus glas wil drinken, kan de volgende vijf stappen onderscheiden.

1.

 

Schenken

 

Het glas en de tijd

   

2.

 

Kijken

 

De kleur

   

3.

 

Ruiken

 

De neus

 

Engels: Nosing 

4.

 

Proeven

 

De smaak

 

Engels: Tasting of  Palate 

5.

 

Afdronk

 

De minuten erna

 

Engels: Finish 

Schenken en wachten

Schenk de whisky uit de fles in een mooi glas, afhankelijk van de gelegenheid en de soort whisky. Zie glazen voor whisky. Geef de whisky in het glas een paar minuten de tijd om open te gaan. De whisky is gewend om in een houten vat te kunnen "ademen" en heeft nu geruime tijd in een glazen fles gezeten. In die paar minuten komen nieuwe geuren en smaken vrij.

Kijken

De kleur van de whisky bereidt je voor om de whisky te ruiken en te proeven. Het geelgoud is helder licht of juist diep rood en zegt iets over de graansoort, de vaten en de rijpingstijd. Je kunt de kleur een naam geven en die zo onthouden voor vergelijk en om erover te spreken met anderen.

> Bekijk de kleurenwaaier van de kleur van whisky »

Ruiken

De neus van de whisky (nose) is het aroma dat geroken wordt. Tachtig tot negentig procent van het proeven wordt waargenomen via de reuk. We hebben vijf smaken, namelijk zoet, zout, bitter, zuur en hartig (unami). Voor de reuk zijn 34 soorten te onderscheiden!

Whisky die net uit de fles komt, heeft even nodig om open te komen. Wals eventueel de whisky rond in het glas. Neem de tijd om het pallet van geuren te laten binnenkomen. Sommige mensen voegen bij een single malt een druppeltje water toe. Dat maakt vaak nog meer geur los.

Proeven

Proeven wordt gedaan in stapjes. De tweede slok zal anders smaken dan de eerste en de derde weer anders dan de tweede. Neem daarom uitgebreid de tijd en houd de drank even in de mond. De verschillende smaken en karakteristieken van de whisky komen naar voren in verschillende delen van de mond en de tong. Het is leuk om notities te maken (tasting notes) om later terug te lezen en te vergelijken.

> Lees over Smaken van whisky »

Afdronk

De finish, ofwel de afdronk, is de smaak die achterblijft nadat de whisky is doorgeslikt. Whisky staat bekend om de complexiteit van de smaken in de afdronk, vergeleken met andere sterke dranken. Ook hiervan kunnen tasting notes worden gemaakt. Wat vaak meespeelt bij het omschrijven van de afdronk zijn de termen kort, medium of lang.