Grain whisky

Whisky is gemaakt van graan. Grain whisky is een verzamelnaam van alle whisky, of die nu gemaakt wordt van gerst, rogge, maïs of tarwe.

Verschil met malt

Een Malt of een Single Malt is uitsluitend gemaakt van gemoute gerst. Daarbij geeft het woord Single aan dat het product uit een enkele destilleerderij komt. Een Malt kan een mengsel zijn van meerdere Single Malts uit verschillende destilleerderijen.

Grain whisky voor Blends

Grain Whisky is minder bekend dan de Single Malt. Een groot deel van de geproduceerde Grain whisky wordt gebruikt om Blended whisky te maken. Dat komt omdat de markt van Blended whisky het grootst is.

Grain whisky is in Ierland ontwikkeld en werd snel in Schotland overgenomen. In 1831 werd de Coffey still geïntroduceerd, die de snelle ontwikkeling van de Grain whisky mogelijk maakte. Met Grain whisky werd het mogelijk Blended whisky te maken (Blended scotch), een combinatie van Malts en Grain whiskies. Deze Blended whisky werd in korte tijd enorm populair.

De Grain whisky samengevat

Malt whisky wordt gemaakt van een enkele soort graan. Grain whiskies worden gemaakt van een ander soort dan gerust, of van een mengsel van granen, zoals maïs en tarwe. Dit wordt gedestilleerd in een ketel die uit twee kolommen bestaat, de Coffey still.

 

Zie ook Malt whisky »

Zie ook Blended whisky »

Zie ook Soorten whisky »