Schotland - de meeste destilleerderijen

De Schotse Single Malt is de bekendste van de wereld. Schotland heeft bijna honderd Malt destilleerderijen in werking. Dat zorgt voor een enorme verscheidenheid aan specifieke smaken. Ze produceren met elkaar rond de 700 miljoen liter whisky per jaar. Dat is een miljard ( 1.000.000.000 ) flessen!

Kijk alvast op het overzicht van Schotse whisky's »

Regio's in Schotland

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging de vraag naar Single Malts zo sterk omhoog, dat de behoefte ontstond om Schotland te verdelen in regio's. Hoewel dit niet een harde classificering is, en alleen van toepassing is op Malt destilleerderijen, staan deze regio's tegenwoordig trots op het etiket.

Er zijn vijf hoofdregio's, die als volgt beschreven kunnen worden. 

Zoals de afbeelding hiernaast laat zien, kan The Highland nog worden onderverdeeld in het grote midden, de oostkust en de westkust. Ook de regio's Skye en Campbeltown leveren eigen whisky's.

Verschillende smaken Single Malt op een rij

Omdat de regio’s allemaal anders zijn, heeft elke Single Malt zijn eigen unieke smaak. Dat maakt elke Single Malt weer uniek! Er speelt veel mee, zoals het klimaat (uren zon voor de gerst), de ligging (bij zee of niet), het wel of niet gebruiken van turf voor filtering en natuurlijk het water (uit welk riviertje).

Hieronder een overzicht van de Schotse regio's die Single Malt maken.The Highlands

The Highlands in Schotland

The Highlands is de grootste regio in Schotland. Het loopt in het noorden vanaf het stadje Thurso tot en met het zuiden van Dundee tot Campbeltown. Er liggen meer dan 25 destilleerderijen verspreid over het land. Enkele van de mooiste merken in de whisky-industrie komen daar vandaan, zoals Aberfeldy, Dalmore (gerijpt in twee vaten: 50% in bourbon-vaten en 50% in Oloroso-vaten), Glenmorangie (Keltisch voor "Vallei van de Rust") en Oban. De meeste whisky's uit The Highlands worden gekenmerkt door zoutsmaken, kruiden en ze zijn een beetje rokerig.

Single Malts uit The Highlands »


The Lowlands

Single Malts uit Lowlands

Vroeger lag in The Lowlands de hoofdproductie van whisky. Het aantal destilleerderijen is in hoog tempo echter gedaald tot ongeveer twee. Kort geleden hebben in het verre zuiden twee destilleerderijen hun deuren weer geopend, namelijk Aisla Bay en Bladnoch. Twee bekende whisky's uit The Lowlands, Auchentoshan en Glenkinchie, kenmerken zich door een verfijnde smaak, frisse geuren en fruitige en kruidige elementen.

Single Malts uit The Lowlands »


Speyside

Single Malts uit Speyside

Speyside wordt de Gouden Driehoek van de whisky genoemd. Het is in verhouding niet zo groot, maar meer dan de helft van de Malt whisky uit Schotland wordt daar geproduceerd. Het strekt zich uit vanuit het westen bij de stad Inverness tot aan Keith in het oosten. Het mag trots zijn op erg bekende whisky's, zoals Aberlour, Glenfiddich, Glenlivet en Macallan. De whisky van Speyside staat bekend om zijn fruitige kenmerken en heeft een rond, zacht karakter.

Single Malts uit Speyside »


Campeltown en de (andere) eilanden: Islands

Campeltown en de (andere) eilanden: Islands in Schotland

Uit de kust aan de westkant van Schotland liggen vele eilanden. Enkele daarvan zijn Arran (met één destilleerderij), Jura (één destilleerderij), Mull (één), Orkney (één), Skye (noordelijk, ook één destilleerderij) en het schiereiland Campbeltown (met drie destilleerderijen). De whisky van deze eilanden hebben een maritiem karakter (zout) met een heide en hout in de smaak. De enige destilleerderij op het eiland Skye is Talisker (zoals Talisker Skey, Talisker North, Talisker Storm). Deze whisky's kenmerken zich door een vulkanisch temperament. Rook en peper spelen mee in de smaak.

Single Malts uit Campbeltown en van The Islands »


Het eiland Islay

Islay, eiland in Schotland

Net als de hierboven genoemde eilanden ligt het eiland Islay aan de westkust van Schotland. Dit eiland is onderhevig aan hevige winden en storm. Op dit eiland zijn waarschijnlijk de meeste Schotse destilleerderijen per vierkante meter. Zeven bekende destilleerderijen zijn hier gevestigd, te weten Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin en Laphroaig. In 1983 sloot Port Ellen zijn deuren. In 2005 opende Kilchoman als nieuwe destilleerderij. De Malt whisky's van Islay zijn de rokerigste en meest jodiumhoudend van Schotland.

Single Malts van Islay »