Hoe lang kun je whisky bewaren?

Bij whisky is het vaak zo: hoe ouder de whisky, hoe beter de smaak. Dat gaat echter over het aantal jaren in het houten vat. Wanneer de whisky eenmaal gebotteld is, rijpt deze niet meer. Hoe lang kun je een ongeopende fles bewaren? En belangrijker: Hoe lang mag je een geopende fles bewaren zonder dat de geur, smaak en kwaliteit vermindert? Hoe doe je dat?

Alle artikelen over whisky

De productie van whisky is een heel proces dat uit verschillende stappen bestaat. (Lees Hoe wordt whisky gemaakt ») 

Rijpen, bottelen, bewaren

Rijpen

Nadat de whisky in wording is gedestilleerd, wordt ze in houten vaten gedaan om te rijpen. Dit proces duurt jaren en heeft een (vaak wettelijk) minimum, afhankelijk van welke soort whisky. Tijdens deze rijping onttrekt de whisky onder meer smaak en geur vanuit het houten vat.

Bottelen

Wanneer besloten wordt de whisky uit het vat te halen om het te bottelen, wordt deze in glazen flessen gedaan. Vaak wordt de whisky eerst verdund om her alcoholpercentage van ruim 60% terug te brengen naar 40% of ietsje meer. Naast het verdunnen met water worden geen andere stoffen meer aan de whisky toegevoegd. Wanneer niet verdund wordt, komt op het label van de whiskyfles het woord Cask strength te staan. Dit betekent dat de whisky zo sterk in de fles zit als dat ze uit het vat gekomen is.

Het rijpingsproces stopt zodra de whisky uit de vaten gekomen is.

Bewaren

De algemene regel is:
- Een ongeopende fles kun je onbeperkt bewaren.
- Een geopende fles kun je het beste binnen één of twee jaar opdrinken.

Whisky in de ongeopende fles kan het beste in een donkere ruimte worden bewaard. Licht van buitenaf kan door de fles bij de whisky komen en beïnvloedt de alcohol. Waarom zou je echter (tientallen) jaren lang wachten met het openen van een fles? De whisky is klaar met rijpen zodra die uit het vat in de fles wordt gedaan en wordt daarna niet meer beter, zoals bij wijn het geval is. Daarom is het advies: wachten kan, maar het is beter van niet.

Het is belangrijk te weten hoe de fles, die al geopend is, het beste bewaard kan blijven. Zuurstof die na het openen van de fles bij de whisky komt, heeft veel invloed op de kwaliteit van de whisky.

 

Lees alles over