Malt whisky

Wat is Malt whisky? Whisky wordt gemaakt van een of meer soorten graan, zoals gerst, maïs, haver, tarwe of rogge. Malt whisky wordt uitsluitend gemaakt van een enkele graansoort, namelijk gerst. Dit is het soort whisky dat door de meeste destilleerders (brouwerijen) wordt gemaakt, wereldwijd.

Zowel Schotland als Ierland staan bekend om Malt whisky, die alleen gemaakt van 100% gemoute gerst. In het Engels heet dit "malted barley". Vandaar de naam Malt whisky. Malt whisky wordt echter niet alleen in Schotland en Ierland gemaakt, maar onder andere ook in Japan, Canada, Duitsland en Brazilië.

Andere whisky van één graansoort

Er zijn ook andere soorten whisky die uit slechts één graansoort bestaan, bijvoorbeeld uit 100% rogge. Dit heet echter geen Malt. Sommige destilleerders van whisky uit Amerika volgen deze zelfde procedure (100% gerst) maar anderen maken Malt van 100% gemoute rogge ("malted rye"). Dit resulteert in Rye whiskey. Zoals gezegd is dit officieel geen Malt. Een bekende Nederlandse destilleerderij die Rye whisky maakt van 100% rogge, is Zuidam. Deze whisky noemen ze "Millstone 100% Single Rye".

Wanneer het Malt mag heten

Malt whiskies worden gedestilleerd in een Pot Still. Dat zijn grote koperen vaten of ketels. Whisky van gemoute gerst die gedestilleerd wordt in een dubbele ketel (Coffey Still) heet officieel geen Malt.

In Japan is recentelijk een nieuwe Malt geïntroduceerd, de Coffey malt. Er wordt Malt gedestilleerd in een "column still", ook wel een "Coffey still" genaamd. Dit wordt voornamelijk voor Grain whiskies gebruikt. Dus met de dubbele vaten wordt eigenlijk geen gemoute gerst gedestilleerd tot Malt whisky.

Een andere vereiste voor echte Malt, is dat het minimaal drie jaar en een dag in een eikenhouten vat van maximaal 700 liter heeft gerijpt.

 

Tip: Lees over de klassieke zes Malts uit Schotland: Classic Malts of Scotland »


Dit betekent dat Malt aan de volgende vereisten moet voldoen:

  • Gemaakt wordt van gemoute gerst
  • Gedestilleerd in een Pot Still (koperen vaten of ketels - geen dubbel vat)
  • Minimaal drie jaar en een dag gerijpt in een eikenhouten vat van maximaal 700 liter

Dit eikenhouten vat kan een voormalig Bourbon-vat zijn, of een sherry-vat of een port-vat.

 

Zie ook de Single Malt »

Zie ook het artikel Hoe wordt whisky gemaakt? »

Lees over Houten vaten »

Ga naar Soorten whisky »