Wat is destilleren?

Destilleren is het proces waarbij een vloeistof wordt gezuiverd door condensatie en verdamping.

Waar het om gaat is dat twee of meer stoffen in een vloeistof van elkaar worden gescheiden. Dit kan op basis van het verschillende kookpunt van deze stoffen. De vloeistof wordt verhit en daarna gekoeld. Er zijn verschillende soorten destillatieprocessen. De belangrijkste varianten voor het maken van whisky komen hier aan bod.

Water en alcohol

Wanneer whisky wordt gemaakt uit mout, ontstaat een vloeistof waar alcohol in zit. Wanneer het water en de alcohol gescheiden kunnen worden, kan het alcoholpercentage worden vergroot. Dit kan door gebruik te maken van het verschil in kookpunt van de vloeistoffen.

Verschil in kookpunt

Een mengsel van twee of meer vloeistoffen kan alleen door destilleren gescheiden worden wanneer deze vloeistoffen kookpunten hebben die wat verder uit elkaar liggen. Anders komt er geen zuivere stof uit de koeler maar een onzuiver mengsel.

Water heeft een kookpunt van 100o Celcius. Alcohol heeft een kookpunt van 78,37o Celcius.


Het destilleren gebeurt in koperen vaten, ook wel koperen pot stills genoemd. Meestal wordt tweemaal gedestilleerd. Sommige destilleerderijen voeren het proces drie keer uit (wat vaak bij Ierse whiskey het geval is).

Zie ook de artikelen over destilleertoestellen:

De Pot Still »

De Coffey Still »


Pot Still, opengewerkt, op Whisky123

Weergave opengewerkte Pot Still.
Rechts wordt de vloeistof verhit.
Links wordt afgekoeld.