Pot Still destilleertoestel

Een Pot Still is een apparaat voor het destilleren van alcoholische dranken, zoals whisky of cognac. De Pot Stil bestaat uit een enkel destillatievat (destilleervat). Dit is in tegenstelling tot de Coffey Still of Column Still, die uit twee kolommen bestaat.

De werking van de Pot Still

De Pot Still wordt traditioneel gemaakt van koper. Koper werkt als katalysator in het destillatieproces en is daarom van groot belang. De Pot Still bestaat in vele vormen en maten. Whisky’s uit gemoute gerst (Malt of Single Malt) worden doorgaans in Pot Stills gedistilleerd. Graanwhisky’s (Grain whisky) worden in Coffey Stills gedestilleerd.

De Pot Still werkt met batch destillatie. Dit betekent dat een mengsel wordt gedestilleerd, om het op die manier te scheiden, voordat de still - het destilleertoestel - opnieuw gevuld wordt met meer van dat mengsel. Bij destilleren met twee vaten werkt men met doorgaande destillatie (continuous distillation). Zie daarvoor de Coffey Still »

Aantal vaten

Er zijn destilleertoestellen met één vat, zoals de Pot Still. Die worden gebruikt voor de malt en de single malt. Er zijn ook destilleertoestellen die uit twee vaten bestaan. Deze Column Stills of Coffey Stills worden vooral gebruikt voor Graan whisky's. Tot slot zijn er ook destilleertoestellen met drie vaten. Onder andere bij het maken van Ierse whiskey wordt graag gebruik gemaakt van drie vaten.

Zie Destilleren » en zie Ierland »

 

Zie de Coffey Still voor het destilleertoestel met twee vaten »

Lees meer over Destilleren »


Pot Still, opengewerkt, op Whisky123

Weergave opengewerkte Pot Still.
Rechts wordt de vloeistof verhit.
Links wordt afgekoeld.