De kleur van whisky
Whisky proeven begint bij het kijken naar de kleur. Er wordt gezegd dat de whisky donkerder wordt, naarmate deze langer rijpt in het houten vat. Er zijn echter whisky's van 18 jaar die lichter zijn dan andere soorten van bijvoorbeeld 12 jaar.
Donkere whisky wordt soms gezien als ouder en daarom dus als beter dan lichtere whisky. Van dit psychologisch effect wordt soms gebruik gemaakt door toevoeging van de kleurstof caramel, ofwel de stof E150A.
Kleuren van whisky onthouden
Om de kleur van whisky later weer voor de geest te kunnen halen, is het makkelijk om de kleur een naam te kunnen geven. Namen geven aan de kleuren is ook handig wanneer met anderen over de kleur van whisky gesproken of geschreven wordt. Onderstaande kleurenlijst kan naast de whisky worden gehouden, zodat de kleur van de whisky een naam krijgt.
|
Heldere gin |
|
Witte wijn |
|
Licht stro |
|
Helder goud |
|
Maïs |
|
Geel goud |
|
Oud goud |
|
Amber |
|
Diep goud |
|
Zongeel |
|
Koper |
|
Goudbruin |
|
Kastanje sherry |
|
Geelbruin |
|
Roodbruin |
|
Herfst |
|
Mahonie |
|
Donkerrood |
|
Oud rood |
|
Bruin sherry |
|
Stroop |
Zo kan bijvoorbeeld de kleur van Snow Grouse de naam "Licht stro" of "Helder goud" krijgen en vergeleken worden met de kleur van Famous Grouse, die bijvoorbeeld "Geel goud" is.
Zie Hoe drink je whisky »
Zie Houten vaten »
Zie Caramel kleurstof E150A »