E150A kleurstof in de whisky

E150A is een toevoeging in whisky. E-nummers zijn codes voor toegestane voedseltoevoegingen binnen de EU en Zwitserland. E staat voor Europa.

De goudbruine kleur van whisky

Zit er echt iets in "mijn whisky"?

Er zijn meerdere redenen dat whisky zo mooi diep goud-bruin gekleurd is. De hoofdreden is dat het rijpingsproces zich afspeelt in gebrande vaten. De houten vaten worden van binnen in de fik gestoken, waardoor de binnenkant verkoold is. Whisky die jarenlang rijpt in deze vaten krijgt daarmee een bruinige kleur.

Naast deze kleuring, voegen destilleerders regelmatig E150A toe aan hun whisky. Dit is caramel kleurstof. E150A kun je niet proeven en verandert dus niet de smaak van de whisky. Wanneer whisky E150A bevat, staat dit meestal op het etiket vermeld.

Details over caramel kleurstof in whisky

Wat is caramel kleurstof?

Naast E150A bestaat er ook E150B, E150C en E150D. De variant die soms in whisky wordt gebruikt is E150A, wat bestaat uit pure caramel die ontstaat uit het verhitten van carbonhydraten (suiker).

Waarom wordt caramel gebruikt?

Er kunnen twee redenen zijn waarom E150A (caramel kleurstof) wordt toegevoegd aan whisky. Ten eerste wordt het gebruikt om verschillende series van dezelfde soort whisky exact dezelfde kleur te geven. Dit heet het harmoniseren van de kleur.

De tweede reden is om whisky donkerder te maken. Dit is oorspronkelijk de bedoeling geweest van het toevoegen van caramel, want donkere whisky lijkt oudere whisky. Whisky die langer in het vat zit, wordt donkerder. Door caramel toe te voegen wordt het effect bereikt van "donkerder is ouder is beter".

Of het harmoniseren van de kleur eigenlijk bedoeld is om de whisky beter te laten lijken blijft het geheim van de smid.

 

Zie ook Kleur van whisky »