De kleur van whisky

Whisky proeven begint bij het kijken naar de kleur. Er wordt gezegd dat de whisky donkerder wordt, naarmate deze langer rijpt in het houten vat. Er zijn echter whisky's van 18 jaar die lichter zijn dan andere soorten van bijvoorbeeld 12 jaar.

Donkere whisky wordt soms gezien als ouder en daarom dus als beter dan lichtere whisky. Van dit psychologisch effect wordt soms gebruik gemaakt door toevoeging van de kleurstof caramel, ofwel de stof E150A.

Kleuren van whisky onthouden

Om de kleur van whisky later weer voor de geest te kunnen halen, is het makkelijk om de kleur een naam te kunnen geven. Namen geven aan de kleuren is ook handig wanneer met anderen over de kleur van whisky gesproken of geschreven wordt. Onderstaande kleurenlijst kan naast de whisky worden gehouden, zodat de kleur van de whisky een naam krijgt.

 

Heldere gin

 

Witte wijn

 

Licht stro

 

Helder goud

 

Maïs

 

Geel goud

 

Oud goud

 

Amber

 

Diep goud

 

Zongeel

 

Koper

 

Goudbruin

 

Kastanje sherry

 

Geelbruin

 

Roodbruin

 

Herfst

 

Mahonie

 

Donkerrood

 

Oud rood

 

Bruin sherry

 

Stroop

 

Zo kan bijvoorbeeld de kleur van Snow Grouse de naam "Licht stro" of "Helder goud" krijgen en vergeleken worden met de kleur van Famous Grouse, die bijvoorbeeld "Geel goud" is.

 

Zie Hoe drink je whisky »

Zie Houten vaten »

Zie Caramel kleurstof E150A »