Coffey Still (Column Still) destilleertoestel

Een Coffey Still is een apparaat voor destillatie dat bestaat uit een dubbel destillatievat, ofwel uit twee kolommen. De Coffey Still wordt daarom ook een Column Still genoemd. Dit in tegenstelling tot de Pot Still, die uit een enkel (koperen) vat bestaat. De Coffey still is dus een dubbel destilleervat en wordt vooral gebruikt voor het maken van Grain whisky. Whisky’s uit gemoute gerst (Malt of Single Malt) worden doorgaans in Pot Stills gedistilleerd.

Malt of Single Malt moet officieel in een Pot Still worden gemaakt. De Coffey Still kan dus niet voor Malt of Single Malt worden gebruikt.

De naam en het principe van de Coffey Still

Hoewel het destilleertoestel met twee vaten een Column Still is, wordt deze vaak Coffey Still genoemd. Het is vernoemd naar de maker, de engineer Aeneas Coffey, die deze destilleermethode met twee vaten in 1930 introduceerde in Dublin, Ierland. Door twee vaten te gebruiken, kan het destillatieproces voortdurend doorgaan. Het hoeft niet onderbroken te worden om het destillaat uit het toestel te halen. Dit gebeurt in het tweede vat, terwijl de wash ononderbroken in het eerste vat ingebracht kan worden.

De Coffey Still werkt volgens het principe van doorgaande destillatie (continuous distillation). Dit betekent dat het destillaat uit de tweede kolom kan worden gehaald terwijl tegelijkertijd het mengsel, dat gescheiden moet worden, in de eerste kolom wordt toegevoegd.

In deze afbeelding wordt punt voor punt getoond hoe deze dubbele destillatie werkt.

Bij 1 gaat de wash naar binnen. Bij 2 stoom erin en bij 3 wordt vloeistof afgevoerd. De alcoholdamp (4) gaat vanuit het eerste naar het tweede vat, want alcohol heeft een lager kookpunt dan water. Minder vloeibare delen (5) gaan weer terug het eerste vat in. De meest vloeibare delen verlaten het tweede vat bij 6. Het destillaat komt bij 7 uit het tweede vat.

Een deel van een tekening van een Coffey Still uit 1870

 

Bij de Pot Still, die bestaat uit een enkel destillatievat, wordt gewerkt met batch destillatie. Er wordt afwisselend gedestilleerd en destillaat verwijderd. Met andere woorden: het destillatieproces ligt dan steeds even stil.

 

Zie ook de Pot Still »

Lees meer over Destilleren »

 


Coffey Still of Column Still

Coffey Still, ook Column Still genoemd.