De rol van water bij whisky

Water speelt een belangrijke rol bij het maken van whisky, maar ook bij het bottelen en zelfs bij het drinken van whisky.

Het maken van whisky

Bij het maken van whisky wordt eigenlijk alleen graan, gist en water gebruikt. Over graan (zoals gerst, maïs, rogge) is op Whisky123 veel te lezen. Water is een ander belangrijk bestanddeel.

Vaak wordt water gebruikt uit een rivier. De destilleerderij noemt zijn whisky vaak naar het dal waar dat riviertje loopt. In Schotland en Ierland is een glen de naam van een dal. Zo ontstaan namen als Glen Scotia, Glen Garioch, Glen Grant, Glen Spye of bijvoorbeeld The Glenlivet.

Lees veel meer in Namen van whisky »

Water bij het bottelen van whisky

Nadat de whisky uit het vat wordt gehaald is het alcoholpercentage vaak boven de 60%. Wanneer dit direct in de fles wordt gedaan, heet het cask strength. Meestal wordt de whisky echter eerst verdund met water tot het 40 of 42,5% alcohol bevat. De keuze van het water is ook belangrijk voor de smaak.

Water bij het drinken van whisky

Water of ijs heeft direct invloed op de smaak en geur van de whisky, wanneer die geschonken en gedronken wordt.

IJs verzacht de smaak. Daar kun je voor kiezen als de smaak te sterk is, of als die (bij maïs-whisky bijvoorbeeld) misschien te zoet is.

Water brengt juist extra de aroma's naar boven. Vooral bij Single Malt wordt soms een druppeltje water toegevoegd, om de smaak en geur van de whisky te versterken.