Glen

Veel namen van whisky en van hun destilleerderijen hebben het woord glen in zich, zoals Glenfiddich of The Glenlivet. Wat betekent dit woordje glen?

Het woord glen

In Schotland en Ierland is een glen de naam van een dal of vallei, zoals bijvoorbeeld Glen Coe; een grote vulkaanvallei in de Schotse Hooglanden. Vaak is die vallei ontstaan door een gletsjer. Daarom zijn glens meestal diep en erg lang en heeft de doorsnee de vorm van een U. Het woord glen is te herleiden naar het Schots-Gallische en ook het Ierse woord glean. Det betekent smal dal. 

Rivieren die glen heten

Er zijn ook rivieren die het woord glen in zich hebben. Dan is de herkomst niet, zoals hierboven beschreven, verwant met een dal of vallei, maar heeft het te maken met het Welshe woord glan. Dit betekent schoon of puur.

Water bij de whisky

Whisky wordt uit het vat meestal niet direct gebotteld – in de fles gedaan. Het alcoholpercentage van whisky uit het vat is vaak boven de 60%. Daarom wordt het gemengd met water, totdat het bijvoorbeeld 40% of 42,5% is. De keuze voor dit water bepaalt mede de uiteindelijke smaak van de whisky. Veel destilleerderijen zijn er trots op dat ze hun water betrekken uit een specifiek riviertje of uit een waterval in de buurt.

 

Lees meer over glen in namen van whisky » Veel whisky's hebben het woord glen in de naam.

Lees meer over water in whisky »