Cask strength - percentage in het vat

Whisky in de fles bevat meestal 40 volumeprocent alcohol, of een beetje meer. Heb je een whisky op cask strength, dan krijg je de whisky zoals die in het vat zit tijdens het rijpingsproces. Dat is meestal tussen de 60 en 65 procent.

Na het rijpen wordt de whisky uit het vat, voordat deze gebotteld wordt, aangelengd met water totdat het 40 tot ongeveer 46 procent alcohol bevat. Het percentage staat altijd op het etiket (bijvoorbeeld 40%) als ABV (alcohol by volume). Cask strength whisky wordt niet verdund maar vanuit het vat zo in de fles gedaan. Deze whisky is dus op vatsterkte en bevat het alcoholpercentage van de whisky in het vat.

Voordelen en nadelen van Cask strength whisky

Om te beginnen is cask strength whisky duurder. Omdat ze niet wordt aangelengd met whisky kan de destilleerder minder flessen uit een vat halen. Een ander nadeel is dat bij whisky met een alcoholpercentage van bijvoorbeeld 62% de smaak van alcohol kan overheersen.

Een voordeel is dat de whisky in de puurste vorm gedronken kan worden. De drinker kan de whisky zelf mengen met water totdat het juiste percentage is bereikt.

Voorbeelden van Cask strength whisky zijn onder andere Blanton’s Straight from the Barrel (64,9%) en Aberlour a'Bunadh (a'Bunadh is Keltisch voor "terug naar de oorsprong") Batch 56 (60,7%).