Dechar/rechar

Wanneer een houten vat voor het rijpen van whisky vier keer is gebruikt, is deze 'uitgeput'. Het hout heeft geen noemenswaardige invloed meer op de whisky die erin ligt opgeslagen. Deze vaten kunnen wel verjongd worden (in het Engels heet dit rejuvenation), wat het dechar/rechar proces genoemd wordt. Het woord 'char' dat hier gebruikt wordt, betekent koolstof.

Het proces bestaat uit twee stappen. Bij 'dechar' wordt eerst de bestaande verkoolde laag verwijderd (Engels: kool verwijderen: dechar).gebeurt bij temperaturen van 1400 graden Celsius. Daarna wordt het vat opnieuw gebrand (Engels: opnieuw verkolen: rechar). Tussen de vijf en tien procent van de whiskyvaten zijn op deze manier verjongd. Vaten verjongen gebeurt alleen wanneer er een tekort is aan (nieuwe) vaten.

Een neveneffect van rechar is dat de suikers, die in het hout zitten, worden gekarameliseerd. Daarmee wordt het vat weer bruikbaar.

De smaak van de Schotse whisky die uit dit soort verjongde vaten komt is Bourbon-achtig. Dit komt omdat na de verjonging het vat weer zijn pure smaak van gebrand eiken kan afgeven, zoals bij Bourbon. Sommigen vinden het niet terecht om de whisky, die op dit soort verjongde vaten is gerijpt, Schotse whisky te noemen, omdat de smaak te dicht in de buurt komt van Bourbon.

 

Kijk verder bij Houten vaten »

Zie ook Cooperage / Kuiperij »


Branden van houten vaten

Het branden van houten vaten