Over (o.a.) Schotse en Amerikaanse glazen

Welk glas kies je bij whisky? Waar drink je whisky het beste uit?
Het ideale whiskyglas bestaat niet. Er zijn veel soorten glazen en het hangt een beetje af van het doel welk glas je kiest. En van je eigen smaak. Hoe vind je nou, tussen het ruime aanbod van soorten en maten whiskyglazen, het glas dat bij jou past?

Vorm en smaak

De vorm van whiskyglazen bepaalt mede hoe de whisky smaakt. Bij het proeven van whisky is de keuze daarom ook belangrijk. Het hangt er vanaf hoe jij je whisky wilt drinken. Als drankje bij de tv met een nootje, of als fijnproever met een paar goede vrienden. Verschillende soorten whisky vragen ook om een ander glas. Hieronder geven we een overzicht.

De tumbler (cilinder)

Tumbler (cilinder)In (Amerikaanse) films zie je vaak dit type whiskyglas. Het glas is cilindervormig, vrij breed en heeft vaak een dikke bodem. In de afbeeldingen zie je dat ze van boven soms wijder lopen, soms evenwijdig en soms iets taps toelopen (maar niet veel).

Deze glazen zijn goed geschikt voor Amerikaanse whiskey. Hier kunnen makkelijk ijsklontjes in gedaan worden, wat nodig kan zijn omdat deze whiskey (vanwege de hoeveelheid maïs), zoeter is van smaak. Het Engelse werkwoord "to tumble" betekent tuimelen, en duidt op het laten kantelen van de ijsklontjes in het glas. Dit type glas is erg populair en houdt lekker vast in de hand.


Een nadeel van de vorm van de tumbler is dat de aroma's van de whisky (of whiskey) makkelijker ontsnapt. Voor de alledaagse drinker is dat minder belangrijk. Bovendien is geur bij Amerikaanse whiskey minder belangrijk. De tumbler is mooi om te zien en vooral geschikt voor het drinken van whisky met ijs (zoals bourbon whiskey). Voor Single Malt is een ander type glas beter geschikt.

De Glencairn (tulpvorm)

Glencairn (tulpvorm)In Schotland heeft het bedrijf Glencairn Crystal een prachtig whiskyglas gemaakt. Het heeft de vorm van een tulp omdat het glas van onderen bol is en van boven smal toeloopt. Dit type glas, ook wel Dram genoemd,  is het glas bij uitstek om Single Malt whisky in te drinken. Glencairn Crystal maakt overigens ook glazen van het type tumbler.

Doordat het glas van boven smal is, blijven de aroma's en geuren beter in het glas hangen. Daardoor zijn de geuren en smaken beter te herkennen. Een enkele Single Malt heeft vaak erg veel geuren en smaken in zich. Daarom is dit glas zeer geschikt voor de Single Malt. Door de bolle onderkant van het glas is het makkelijk om de whisky in het glas te laten walsen (ronddraaien), waardoor meer geuren vrijkomen.

Dit glas, dat door vele Schotse en Ierse distilleerderijen van whisky wordt gebruikt en aanbevolen, is ook voor de gewone liefhebber een goede keus, zodat hij de geuren en smaken van de whisky goed kan ontdekken.

De Snifter (tulp met voet)

Snifter (tulp met voet)De Snifter wordt ook wel tulpglas genoemd. Het is eigenlijk een Glencairn op een steel met een aparte voet. Een Snifter wordt ook wel Taster genoemd. Ook hier is de onderkant van het glas bol en loopt deze van boven smaller toe. Geuren en smaakelementen komen door het walsen beter vrij en blijven langer in het glas, zodat je er goed van kunt genieten. De voet maakt het ook makkelijker om het glas vast te houden en de whisky te walsen.

De Snifter ziet er misschien wat minder mooi uit. Voor het ruiken en proeven van whisky zijn deze glazen echter zeer geschikt. Het zijn daarom ook erg geliefde glazen bij whiskykenners.

 

Zie ook Hoe drink je whisky »

Hoeveel schenk je in zo'n mooi glas? »