Single cask (single barrel)

Een barrel of een cask is een vat, het houten vat waarin whisky gerijpt wordt. Een Single cask whisky (of single barrel whisky) is whisky die vanuit slechts één vat in een fles wordt gedaan (gebotteld). Vaak voegt een destilleerderij whisky's die gerijpt hebben in meerdere vaten bij elkaar. Als whisky echter vanuit een bepaald vat apart gebotteld wordt, schrijft de destilleerder het vatnummer op het etiket.

Een "gewone" Single Malt, bijvoorbeeld, komt uit eenzelfde destilleerderij. Maar het eindproduct dat wordt gebotteld kan uit verschillende vaten van diezelfde destilleerderij komen. Elk vat heeft zijn eigen unieke uitwerking op de smaak van de gerijpte whisky. Daarom zal elke fles uit een enkel vat zijn eigen karakter hebben.

Voorbeelden van single cask

Een destilleerderij, die een aantal Single cask whisky's voert, is bijvoorbeeld Balvenie (12 jaar gerijpt in een Bourbon-vat, uitgekomen in 2013), of de Port Charlotte (14 jaar oude peated Single Malt). In Amerika komt de Single cask vaker voor dan in Schotland, waar het aanbod kleiner is.

Voordelen en nadelen van single cask

Wanneer een destilleerderij whisky mengt dat op dezelfde manier is gestookt maar in verschillende vaten wordt gerijpt, is het voordeel dat de smaak en de kleur altijd exact hetzelfde is. De kwaliteit kan hiermee goed worden gegarandeerd.

Wanneer twee single cask whisky's uit verschillende vaten naast elkaar worden gezet zal er verschil zijn. De kwaliteit per serie kan dus wel verschillen. Omdat een (bekende) destilleerder geen slecht product op de markt zal brengen, kun je er zeker van zijn dat je met een single cask een complexe en pure whisky koopt. Wanneer een vat leeg is, zal er nooit meer exact dezelfde single cask whisky komen zoals je die had, want elke vat is uniek.