NAS - No Age Statement

Wat NAS-whisky is

Op vrijwel alle flessen whisky staat in jaren aangegeven hoe lang de whisky in een vat gerijpt heeft. Deze leeftijd van whisky is sterk van invloed op de uiteindelijke smaak. Er zijn echter whisky's waar geen leeftijd op het etiket staat. Dit worden NAS-whisky's genoemd. NAS staat voor "No Age Statement", ofwel geen verklaring van leeftijd. Daar is een reden voor.

Waarom NAS-whisky gemaakt wordt

Sommige mensen denken dat oude whisky beter is dan jongere. Dat is niet altijd waar. Wel is het waar dat fabrikanten bij een gemengde whisky (een blend) de leeftijd van de jongste whisky op het label moeten vermelden. In Schotland is de minimum leeftijd drie jaar (en een dag), dus als je een NAS-whisky koopt is die minimaal drie jaar oud.

Door de groeiende populariteit van whisky en de daarbij behorende groeiende export ervan, wordt bij destilleerderijen oude whisky steeds zeldzamer. Ze kunnen natuurlijk niet achteraf nog een extra voorraad van die oude whisky maken. Hierdoor is een nieuw idee ontstaan: de NAS-whisky. De destilleerderijen willen meer flexibiliteit in hoe ze hun whisky's mengen. Of ze nu een driejarige mengen met een achtjarige, of een vierjarige met een zesjarige, de NAS-whisky kan dan gewoon worden aangeboden zonder het noemen van de leeftijd.

Een andere reden is dat jonge whisky in oude vaten gerijpt kan worden. Dit levert opnieuw een nieuw soort product op. De drinker zal zelf op basis van smaak gaan bepalen welke whisky lekker is, zonder daarbij teveel beïnvloed te worden door de leeftijd. De Master Blender van de distilleerderij heeft hier een grote verantwoordelijkheid voor het bewaken van de smaak. Daarbij kan hij gebruik maken van meerdere vaten voor het samenstellen van de whisky. 

Voorbeelden van NAS-whisky

Johnnie Walker zet op hun Blue Label en Red Label geen leeftijd. De kleur van het label bepaalt de prijs en kan ons laten raden naar de leeftijd, maar Johnnie Walker is door de wet niet gebonden aan een bepaalde leeftijd.

Andere grote merken, zoals Aberlour en Macallan, maken diverse NAS-whisky’s. Macallan verkoopt deze NAS whisky’s alleen in duty-free winkels, zoals Estate Reserve (blauw), Select Oak (groen) en Whisky Maker’s Editon (paars).