Angels’ Share

Ieder jaar dat whisky rijpt in een houten vat, verdampt er ongeveer 2% van de inhoud van dat vat. De brouwerijen (destilleerderijen) noemen dit met een warme uitdrukking het deel dat zij aan de engelen afstaan, of reserveren voor de engelen. In het Engels heet dit "The Angel's Share".

Waarom whisky verdampt

Omdat de vaten waarin de whisky wordt bewaard van hout zijn, en omdat hout poreus is en een deel van de whisky in zich opzuigt, kan een deel aan de buitenkant van het vat verdampen.

Rekenvoorbeeld van verdampende whisky

Van een whisky die bijvoorbeeld 10 jaar gerijpt heeft in een vat, is al snel 20% (een vijfde deel!) van de whisky verdwenen uit het vat. Sommige whisky's rijpen maar twee of vijf jaar, maar veel whisky's rijpen 8 jaar, 10, 12, 15, 18 jaar of nog veel langer.

Hoeveel whisky er verdampt

De hoeveelheid whisky die aan de engelen gegund wordt is dus ongeveer 2% per jaar, maar hangt onder andere af van de grootte van het houten vat. Hoe kleiner het vat, hoe meer verdamping. De kwaliteit (dichtheid) van het hout speelt ook mee. Het Amerikaanse witte eigen is erg hard en zal minder doorlaten. Liggen de vaten in een droge omgeving, dan verdampt er meer dan in bijvoorbeeld het vochtige Schotland.


Bij de afbeelding: Het Schotse merk Aberfeldy noemt op zijn Single Malt 10 jaar oud "The Angels' Share" linksonder op zijn etiket, met de woorden: "We lose our fair share to the angels".